Dobro došli na webshop
Mysteria e-cigarete

Prodaja e-cigareta i e-tekućina dozvoljena je samo starijima od 18 godina.

Molimo Vas da potvrdite svoju dob.

Pristup stranici Vam nije dozvoljen.

Česta pitanja

OPĆENITO

 • Što je e-cigareta?
  Elektronička cigareta ili osobni isparivač uređaj je koji je stvoren kako bi pušačima omogućio doživljaj pušenja duhanskih cigareta. Generalno se smatra manje štetnim od pušenja jer ne sadrži katran, ugljikov monoksid i velik broj kancerogenih spojeva koji se nalaze u dimu cigarete.
  Sastoji se od baterije i atomizera (isparivača) u kojemu se nalazi grijač – kad je atomizer napunjen e-tekućinom, zagrijavanjem grijača proizvodi se para, te prilikom udisanja simulira osjećaj sličan pušenju cigarete.
 • Koju e-cigaretu odabrati za početak?
  Preporučuje se odabrati jedan od kompleta koji sadrži sve elemente potrebne za početak korištenja (bateriju, atomizer i grijače), te koji je namijenjen za uvlačenje kao kod klasičnih cigareta (usta-pluća, tzv. MTL). Potrebno je obratiti pozornost na kapacitet baterije – osobama koje puše otprilike kutiju cigareta dnevno bit će dovoljna baterija od 1500 mAh, dok će strastvenijim pušačima biti potrebna jača baterija kako se ne bi ispraznila u kratkom vremenu. Također, preporučuje se za početak odabrati e-tekućinu duhanskog okusa kako bi prijelaz na e-cigarete bio lakši.
 • Koliko je isplativo koristiti e-cigarete?
  Trošak korištenja e-cigareta varira ovisno o tipu uređaja i navikama korisnika. Cijena većine starter kitova kreće se od 200 do 300 kuna, te je početno ulaganje zapravo najveće, a nakon toga su troškovi znatno niži jer potrošni elementi poput grijača i e-tekućina imaju nisku cijenu.
 • Koliko dugo traje bočica od 10 ml e-tekućine?
  Kao što neki pušači puše 5, a neki 30 cigareta dnevno, tako je teško predvidjeti kojim tempom će netko potrošiti bočicu e-tekućine. Važnu ulogu ima i sam uređaj, jer isparivači koji proizvode veliku količinu pare troše i više e-tekućine, no prosječan korisnik potrošit će bočicu od 10 ml u razdoblju od 3 do 6 dana.

E-TEKUĆINE

 • Što je e-tekućina?
  E-tekućina ključan je element potreban za korištenje e-cigarete – ona omogućava korisniku da zadovolji svoju potrebu za nikotinom. Prilikom zagrijavanja pretvara se u paru, te tijekom udisanja pruža osjećaj sličan pušenju cigarete. Dostupne su u različitim jačinama nikotina i varijacijama okusa, stoga svaki korisnik može odabrati e-tekućinu koja će mu najbolje odgovarati.
 • Koji se sastojci nalaze u e-tekućini?
  Iako velik broj ljudi smatra kako se prilikom korištenja e-cigarete stvara „vodena para“, većina e-tekućina uopće ne sadrži vodu, ili je sadrži u vrlo malom postotku. Osnovne komponente svake e-tekućine su propilen-glikol (PG), biljni glicerin (VG), aroma i opcionalno nikotin.
 • Koju jačinu nikotina odabrati?
  Jačina nikotina odabire se ovisno o tome koliko ste cigareta dnevno pušili i prema vrsti e-cigarete koju ste odabrali.

  Oko 10 cigareta dnevno 3 mg
  1 kutija cigareta (20 kom) dnevno 6 mg
  2 kutije cigareta dnevno 12 mg
  Više od 2 kutije cigareta dnevno 18 mg

  Preporučene jačine mogu se primijeniti kod većine korisnika na uređajima poput Joyetech eGo AIO kompleta, no imajte na umu da služe samo kao smjernice i ne mogu se smatrati općenitim pravilom koje vrijedi za sve.
  Ukoliko koristite određenu jačinu nikotina u e-tekućini, no i dalje osjećate poriv da zapalite cigaretu, možda će biti potrebno da za početak odaberete e-tekućinu s više nikotina, pa kasnije postepeno smanjite. Važno je zapamtiti da se ne treba prisiljavati na korištenje što niže koncentracije nikotina dok za to niste spremni. Ako tjedan dana koristite 12 mg, te nakon toga odlučite koristiti e-tekućinu bez nikotina, vrlo je vjerojatno da ćete nakon kratkog vremena ponovno početi pušiti. E-cigarete nude mogućnost smanjivanja količine nikotina koje se unosi u tijelo, no nisu odobreni kao sredstvo za odvikavanje od nikotinske ovisnosti – za pomoć pri prestanku pušenja konzultirajte se s liječnikom.

 • Koju vrstu e-tekućina odabrati?
  Na tržištu postoji velik broj e-tekućina različitih okusa, jačina i VG/PG omjera. Većina korisnika za početak odabire e-tekućinu duhanskog okusa koja će im služiti kao zamjena za cigarete, no nekima više odgovaraju voćni ili desertni okusi koji također mogu (ili ne moraju) sadržavati nikotin.
  Kod duhanskih e-tekućina svakako treba biti svjestan da nijedna od njih neće imati okus potpuno identičan pravoj cigareti jer kod e-cigareta nije prisutan proces izgaranja. Stoga se pri prvom odabiru e-tekućine preporučuje isprobati nekoliko različitih vrsti a ne oslanjati se u potpunosti na tuđe preporuke – jer ono što odgovara jednoj osobi, ne znači da će odgovarati i drugoj.
  Omjer biljnog glicerina (VG) i propilen-glikola (PG) određuje gustoću e-tekućine, količinu pare i udar na grlo. U pravilu, većina e-tekućina sadrži 50% ili više biljnog glicerina, te se omjer 50/50 smatra pogodnim za sve vrste atomizera. Ukoliko je udio VG-a manji, tekućina će biti rjeđa, okus jači, udar na grlo oštriji i produkcija pare manja. E-tekućine s velikim udjelom VG-a karakterizira veća količina pare i manje grebu za grlo, no treba imati na umu da će se neke vrste grijača zbog veće gustoće tekućine teže i sporije natapati, pa postoji mogućnost zagorijevanja.

RJEŠAVANJE POTEŠKOĆA

 • Zašto e-cigareta ne radi?
  • Provjerite je li baterija uključena – većina baterija aktivira se brzim pritiscima tipke (5 klikova u dvije sekunde). Ukoliko se baterija ne uključi, priključite je na punjač i provjerite na svjetlosnom indikatoru je li punjenje u tijeku.
  • Ako baterija radi no nema proizvodnje pare, provjerite u uputama jesu li svi dijelovi dobro spojeni i jesu li svi konektori čisti.
  • Na uređajima s podesivim postavkama, provjerite jesu li optimalno postavljene za grijač koji koristite; povećajte snagu i pokušajte ponovno.
  • Ukoliko koristite isti grijač dulje od 2 tjedna, zamijenite ga novim.
 • Zašto se čuje grgljanje?
  • Postoji mogućnost da prilikom korištenja uvlačite naglo i prejako, što dovodi do nakupljanja e-tekućine u sredini grijača. Očistite grijač papirnatom maramicom, odstranite višak tekućine iz grijača, spojite sve dijelove i pokušajte uvlačiti duže i laganije.
  • Ukoliko imate mogućnost podešavanja postavki na e-cigareti, podesite snagu na veću vrijednost kako bi tekućina brže isparavala.
  • Ukoliko koristite isti grijač dulje od 2 tjedna, zamijenite ga novim.
 • Zašto se osjeti zagoren okus?
  • Moguće je da koristite e-tekućinu s prevelikim udjelom VG-a, zbog čega grijač presporo upija e-tekućinu. U tom slučaju pokušajte koristiti tekućinu s drugačijim VG/PG omjerom.
  • Provjerite postavke na uređaju – ako je podešena prevelika snaga, grijač će dobiti zagoren okus; smanjite snagu i zamijenite grijač (prethodno ga natopite e-tekućinom prema uputama).
  • Ako je grijač dotrajao, zamijenite ga novim.
 • Zašto e-tekućina curi iz atomizera?
  • Provjerite jesu li svi navoji na grijaču i atomizeru dobro stegnuti.
  • Provjerite jesu li svi O-ringovi na pripadajućem mjestu i jesu li neoštećeni.
  • Provjerite da li tekućina sadrži velik udio PG-a ili vode.
  • Podesite snagu na malo veću vrijednost i uvlačite sporije.
  • Ako je grijač dotrajao, zamijenite ga novim.

UPUTE ZA KORIŠTENJE

 • Kako pripremiti e-cigaretu za korištenje?
  Većina e-cigareta dolazi s napunjenim baterijama kako bi odmah bile spremne za korištenje. Prije uporabe potrebno je temeljito pročitati upute koje se nalaze u pakiranju i pripremiti grijač s nekoliko kapi e-tekućine. Nakon što ste spojili sve dijelove, brzim pritiscima aktivirajte bateriju i indikator će zasvijetliti, što je pokazatelj da je spremna za korištenje. Na uređajima s naprednim postavkama, provjerite jesu li u skladu s preporučenim postavkama za grijač koji koristite. Tijekom uvlačenja potrebno je držati aktivacijsku tipku pritisnutu, a kad završite s uvlačenjem otpustite je.
 • Kako pripremiti grijač prije korištenja?
  Provjerite u uputama proizvođača preporučenu metodu pripreme grijača. Za većinu grijača dovoljno je staviti nekoliko kapi e-tekućine na mjesta gdje se vidi pamuk. Nakon postavljanja grijača u atomizer, napunite atomizer e-tekućinom prema uputama i pričekajte još nekoliko minuta prije prvog korištenja. Ukoliko primijetite da iz grijača još izlaze mjehurići zraka, pričekajte dok to ne prestane jer grijač još uvijek upija tekućinu.
 • Jesu li baterije u e-cigaretama sigurne?
  Većina modernih modela e-cigareta ima ugrađen sustav višestrukih zaštita (od kratkog spoja, preniskog napona i sl.), te u normalnim uvjetima korištenja one ne predstavljaju opasnost. Kombinacija mehaničkih modova, neadekvatnih baterija i niskih otpora može biti opasna u rukama neiskusnih vapera, stoga se takva oprema preporučuje isključivo dobrim poznavateljima Ohmovog zakona i samoizrade grijača.
  Kao kod svih uređaja koji koriste Li-ion baterije, ne preporučuje se čuvanje, korištenje ili punjenje baterije u uvjetima ekstremno visoke ili niske temperature. Koristite isključivo punjače u dobrom stanju, te namijenjene za punjenje određenog tipa baterije. Ne koristite različite vrste baterija u istom uređaju. Ne ostavljajte baterije bez nadzora tijekom punjenja i punite ih na mjestu udaljenom od zapaljivih materijala. Ne prenosite baterijske ćelije u neodgovarajućim uvjetima – odvojite ih u zasebne spremnike kako ne bi mogle doći u kontakt s metalnim predmetima. Ne koristite baterije na kojima su vidljiva oštećenja. Ne uranjajte baterije u vodu. Potrošene baterije ne bacajte u miješani otpad, već ih odložite u spremnike namijenjene skupljanju otpadnih baterija. Preporučljivo je zamijeniti baterijske ćelije novima nakon 6 mjeseci korištenja.

MITOVI O E-CIGARETAMA

 • E-tekućine su opasne i ne zna se što je zapravo u njima – ovo je jedan od najčešćih mitova koji se može čuti među širom populacijom. Sve e-tekućine sadrže jako dobro poznate sastojke koji imaju širok raspon primjene – propilen-glikol, biljni glicerin, arome prehrambenog razreda, te nikotin (opcionalno). Svaki od tih sastojaka, izuzev nikotina, nalazi se u proizvodima koje koristimo ili konzumiramo svakodnevno – poput kozmetike, hrane ili pića.
 • E-tekućine sadrže antifriz – jedan od najapsurdnijih mitova koji se u posljednje vrijeme mogao čuti. Prava je istina da se jedan od sastojaka e-tekućine (propilen-glikol) koristi kao sastojak u antifrizu – ali to nipošto ne znači da se antifriz nalazi u e-tekućinama. Zanimljiv je podatak da se propilen-glikol nalazi u antifrizu s namjerom da ga se učini manje štetnim u slučaju gutanja, a može ga se pronaći i u brojnim drugim proizvodima poput dječjih lijekova ili u hrani.
 • Korištenjem e-cigarete udišete formaldehid – ovaj je mit podigao mnogo prašine otkako je provedeno sporno istraživanje, te se nažalost i dalje često navodi u medijima kao štetan aspekt korištenja e-cigarete iako je istraživanje osporeno. Znanstvenici su napravili simulaciju korištenja e-cigarete na ekstremno visokim temperaturama, što je uzrokovalo pregrijavanje i izgaranje grijača (tzv. dry-hit) i naposlijetku oslobađanje formaldehida. Pogrešno je pretpostaviti da će bilo tko nastaviti udisati izuzetno neugodan miris i okus paljevine koji se osjeti prilikom dry-hita, stoga se ne može reći da je istraživanje provedeno u realnim uvjetima korištenja.Više informacija o osporavanju istraživanja možete pronaći ovdje: http://www.clivebates.com/?p=2706
 • E-cigarete izazivaju „Popcorn pluća“ – još jedan mit koji se strelovito proširio svim medijima, iako mu činjenice ne idu u prilog. Prašina se podignula zbog e-tekućina koje sadrže diacetyl, sastojak koji su u velikim količinama udisali radnici u tvornicama kokica. Sporni sastojak koristi se za dodavanje arome maslaca kokicama, a nalazi se i u nekim aromama za e-tekućine kako bi im dao kremasti okus.Istraživanjem je dr. Michael Siegel ustanovio kako je razina diacetyla u e-tekućinama (9 mikrograma dnevno) neznatna u usporedbi s diacetylom koji se nalazi u dimu cigarete (6718 mikrograma dnevno). Također, danas se diacetyl sve manje koristi u aromama za e-tekućine, te ga je većina proizvođača izbacila iz uporabe i zamijenila drugim sastojcima kako bi sigurnost i zdravlje korisnika e-cigarete  bili na prvom mjestu.
 • Nikotin izaziva rak – ova tvrdnja nema nikakvu znanstvenu osnovu jer su provedena mnogobrojna istraživanja, no nijedno nije potvrdilo kako je nikotin karcinogen. Neosporno je kako nikotin izaziva snažnu ovisnost i kako je u većim dozama toksičan, ali između njega i karcinoma nije pronađena nijedna poveznica.
  http://www.tobaccoharmreduction.org/faq/nicotine.htm
 • E-cigarete eksplodiraju – ova tvrdnja nije u potpunosti mit jer je nažalost bilo slučajeva u kojima se e-cigareta zapalila ili eksplodirala. Svi smo čuli priče ljudi kojima se baterija zapalila tijekom punjenja, vidjeli smo zastrašujuće slike ozlijeđenih… no nikad nismo čuli cijelu priču. Ako koristite oštećene ili neodgovarajuće baterije, ako ih prenosite u nesigurnim uvjetima, ako ih punite neispravnim ili neadekvatnim punjačima, vrlo je vjerojatno da će se nezgoda dogoditi. No ako se koriste sigurno i odgovorno, e-cigarete nisu ništa više eksplozivne od smartphonea.

E-CIGARETE I ZDRAVLJE

 • Tko ne smije koristiti e-cigarete?
  Korištenje e-cigareta ne preporučuje se mlađima od 18 godina, trudnicama i dojiljama, nepušačima, osobama koje boluju od plućnih ili kardiovaskularnih bolesti, te osobama alergičnim na nikotin ili neki drugi sastojak u e-tekućinama.
 • Hoće li mi e-cigareta pomoći da prestanem pušiti?
  E-cigareta nije sredstvo za odvikavanje od pušenja – ona predstavlja alternativni način unosa nikotina u tijelo, bez katrana i ugljikovog monoksida koji se nalaze u duhanskim cigaretama, no ne jamči da ćete se riješiti nikotinske ovisnosti. Za prestanak pušenja konzultirajte se s liječnikom.
 • Postoje li kakve posljedice zbog korištenja e-cigarete?
  S obzirom da su e-cigarete relativno nov proizvod i tek su prije nekoliko godina stekle svjetsku popularnost, zasad ne postoje relevantna istraživanja koja bi nedvosmisleno potvrdila postoje li štetne posljedice uslijed dugoročnog korištenja e-cigareta.
Close

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services